Najlepsze forum rolnicze • Zobacz wątek - Darmowa Promocja Lokalnej Żywności

Strefa czasowa: UTC


Nasze forum sponsorują:
Reklama Sponsora




Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 2 ] 
  Drukuj

Darmowa Promocja Lokalnej Żywności
Autor Wiadomość
PostNapisane: 27 wrz 2011, o 10:52 
Offline

Dołączył(a):27 wrz 2011, o 10:46
Posty:1
Każdy zetknął się z określeniami "ekologiczne" albo "organiczne". To już wypromowane etykietki mające coraz więcej zwolenników ale również przeciwników, uważających je za dziwactwo niewarte większych pieniędzy niż "normalne" produkty. Polski rynek żywności ekologicznej jest już sporo warty i rośnie bardzo dynamicznie (50 mln euro, wzrost 20-30% w skali roku, dane z maja/2011 wg PAP). Idziemy tą samą drogą co Stany Zjednoczone i inne kraje wysoko rozwinięte. Tymczasem wielu tamtejszych ekspertów od ekologii, dobrego jedzenia i smaku wskazuje, że coś po drodze się popsuło i jest lepszy kierunek: lokalna żywność. Dla tamtejszych eko-środowisk "lokalne" to w tej chwili to co kiedyś "organiczne" (czyt. Eating Better Than Organic - TIME Magazine).

Skąd ta zmiana? Ludzie się zorientowali, że nie do końca podobają im się metody działania największych producentów. Wraz z rosnącym popytem na "organiczne" na rynku pojawili się wielcy producenci, stosujący uprawy i hodowle na skalę przemysłową oraz masowy transport towarów na dalekie odległości. Priorytetem stał się zysk ze szkodą dla jakości i smaku towaru. Zachowując pewne zasady np. niestosowania środków ochrony roślin, łamie się inne np. zrównoważonego rozwoju i ekologicznej produkcji.

Koncepcja lokalnej żywności jest zorientowana na odwrócenie trendu jakim już dawno poszła produkcja "normalnej", a ostatnio "organicznej" żywności. Trendu w kierunku masowej produkcji żywności oraz kontrolowania rynków przez wielki biznes i wielkich pośredników. Chodzi o to, żeby na nowo połączyć klientów z lokalnymi producentami, bezpośrednio lub poprzez lokalnych pośredników. W ten sposób producenci dostają więcej pieniędzy, a klienci tańszy i lepszy towar. Lepszy bo bardziej świeży, solidniejszy i lepiej dopasowany do klienta.

Większa solidność wynika z większej przejrzystości (sąsiedzi i klienci obserwują!), stosowania bardziej tradycyjnych metod produkcji i braku anonimowości. Częstsze kontakty klient-producent pozwalają na budowanie stosunków opartych na zaufaniu i lepszym wzajemnym zrozumieniu. Wiadomo, że producenci częściej uzależniają unikalne cechy swoich produktów od oczekiwań klientów jak działają w lokalnym systemie. Znasz swojego rolnika (czy właściciela sklepiku co zna rolników) - rozmawiasz z Nim, On Cię karmi, Ty go utrzymujesz - czy to nie piękne?

Codziennie głosujemy swoimi pieniędzmi, czy chcemy mieć wybór pomiędzy towarem lokalnym, a towarem z supermarketu - niedługo możemy go nie mieć. Czy pieniądze mają pozostać w regionie, czy nie. Czy jedzenie ma być bardziej różnorodne i unikalne, czy wszędzie takie samo. Czy ludzie z pomysłami, patrząc na to co się dzieje, będą mieli odwagę zabrać się za lokalną produkcję, czy nie. Decydujemy o być, albo nie być: lokalnych upraw, sadów, małych piekarni, sklepików, jadłodajni...

Lokalna Żywność: "Dlaczego lokalna żywność?" (http://lokalnazywnosc.pl/blog/dlaczego-lokalna-zywnosc)

Jeśli popieracie, polecam serwis http://lokalnazywnosc.pl/



Więcej informacji w artykule w Biokurierze:
http://biokurier.pl/aktualnosci/1138-wy ... j-zywnosci


Góra
 Zobacz profil  
 

Re: Darmowa Promocja Lokalnej Żywności
PostNapisane: 27 kwi 2012, o 04:17 
Avatar użytkownika
Offline

Dołączył(a):26 kwi 2012, o 20:12
Posty:14
Bardzo kompetentna opinia. Dziekuje za wrzucenie na to forum.

Mieszkam teraz w Irlandii i tu furore zrobila restauracja, ktora w trudnych czasach oparla sie na produktach z wlasnego ogrodu i od sprawdzonych, lokalnych dostawcow. Teraz jest tam prestizowa szkola dla profesjonalnych kucharzy i popoludniowe kursy tematyczne i okolicznosciowe (np. Walentynki) dla kazdego. Rozwineli sie pieknie.
http://www.ballymaloe.ie/

W moim hrabstwie jest duzo lokalnych targow/rynkow i czesc jest wyspecjalizowana, nastawiona tylko na ekologie. Jest tu wystarczajaco duzo Irlandczykow, Holendrow, Niemcow, ktorzy naprawde dbaja aby ich produkty byly zdrowe.


Góra
 Zobacz profil  
 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 2 ] 

Strefa czasowa: UTC


  Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
cron
forumrolnik.pl (c) 2010 Pawel C
Polityka prywatnosci<
Wkrotce nowa wersja forum, zapraszamy niebawem

Forum rolnicze