Chrzan (Cochlearia armoracia) jest rośliną trwałą, byliną dorastającą do wysokości 1,2 metra. Jest to typowo słowiańska roślina-pochodzi z naszego rejonu. Chrzan w Polsce był już powszechnie znany i wykorzystywany za Jagiellonów. Chrzan jest jednym z najważniejszych warzyw dzięki charakterystycznemu ostremu smakowi i zapachowi korzenia w czasie rozdrabniania. Charakterystyczny ostry smak i zapach korzenia roztartego spowodowany jest zawartością izotiocyjanianu allilu. Związek ten jest lotny, dlatego jego trwałość jest ograniczona. Korzeń chrzanu zawiera dużo witaminy C, witaminy P, cukrów, enzymów, soli mineralnych i asparaginę. Działanie na organizm ma podobne do czosnku, posiada działanie antygrzybowe i antybakteryjne, a także zabijają niektóre pierwotniaki. Dlatego chrzan podnosi jakość i trwałość kwaszonych i konserwowanych ogórków, pomidorów i grzybów. Chrzan przyśpiesza trawienie białek zwierzęcych. Jest także lekiem w chorobach woreczka żółciowego i wątroby.
Roztarty chrzan może być wykorzystywany jako balsam rozgrzewający na różne dolegliwości i bóle kości np. kręgosłupa czy nóg. Należy wtedy zbolałe miejsca smarować trzy razy dziennie-rano, w obiad i na wieczór przed spaniem.
Załącznik:
chrzan.jpg [ 46.66 KiB | Przeglądane 8842 razy ]
Uwaga!!! Smarujemy zbolałe miejsca tylko wtedy roztartym chrzanem, gdy wcześniej ciało nasmarujemy masłem. W innym wypadku chrzan spali nam skórę.
Pytanie:
Dlaczego roztarty chrzan traci swoją ostrość w barszczu białym?