Najlepsze forum rolnicze • Zobacz wątek - Humus 4 generacji - hit technologiczny

Strefa czasowa: UTC


Nasze forum sponsorują:
Reklama Sponsora




Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1 ] 
  Drukuj

Humus 4 generacji - hit technologiczny
Autor Wiadomość
PostNapisane: 31 maja 2016, o 08:25 
Offline

Dołączył(a):31 maja 2016, o 08:22
Posty:1
Obrazek

Produkty kupisz tutaj: http://agraplant.pl Pięć powodów dla których warto stosować THE

TOTALHUMUS
Jedyny produkt w Polsce zawierający tak silnie skoncentrowane kwasy humusowe
Nie zawiera patogennej flory bakteryjnej oraz wirusów
Nie zawiera dodatków chemicznych, syntetycznych ani nawozów sztucznych
Wyjątkowo wydajny 1 L/ 5ha lub łyżka na 10 L wody do stosowania w ogrodzie
Najkorzystniejsza cena w stosunku do jakości

UPRAWY ROLNICZE
Badanie w IUNG Państwowy Instytut Badawczy w Puławach pod kierownictwem Dr. Tamary Jadczyszyn wykazało w badaniunr 414-2/15, że podczas stosowania THE TOTALHUMUS w uprawie rzepaku i kukurydzy w dawkach 200 i 400 ml/hazwiększyło się pobranie składników pokarmowych o:
Rzepak
azotu (N) o 90%
fosforu (P) o 69%
potasu (K) o 77%
magnezu (Mg) o 73%
przyrost plonu zwiększył się o 26%
Kukurydza
azotu (N) o 109%
fosforu (P) o 66%
potasu (K) o 74%
magnezu (Mg) o 72%
przyrost plonu zwiększył się o 10%
Pod wpływem dawki 800ml/ha pobranie w/w składników zwiększyło się nieznacznie, natomiast pobranie azotu obniżyło się.
ROŚLINY WARZYWNE
Podczas badania w uprawie roślin warzywnych przeprowadzonego przez Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach pod kierownictwem Prof. Dr hab. Stanisława Kaniszewskiego oraz dr. Agnieszki Stępowskiej okazało się, że dzięki zastosowaniu stymulatora THE TOTALHUMUS:
plon ogólny zwiększył się o 42%
zawartość szkodliwych azotanów zmniejszyła się o 31%
Stosowanie THE TOTALHUMUS spowodowało znaczną poprawę plonowania i jakości handlowej główki, oraz struktury plonu, a także zwiększenie aktywności fotosyntetycznej i zmniejszenie zawartości azotanów w liściach. THE TOTALHUMUS w formie oprysku roślin i gleby miał pozytywny wpływ na wszystkie parametry plonu i efektywność syntetyczną niezależnie od stężenia 2,4 czy też 8 ml/ha
ROŚLINY OZDOBNE
Badania przeprowadzone przez Pracownię Uprawy i Nawożenia Roślin Ozdobnych Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach pod kierownictwem dr. Inż. Jacka Nowaka określiły jednoznacznie, że stosowanie THE TOTALHUMUS wykazuje ogromną skuteczność i jest bardzo przydatny w uprawie ozdobnych roślin rabatowych. Niezależnie od sposobu i dawki stosowanego stymulatora THE TOTALHUMUS stwierdza się jego pozytywny wpływ na przyrost masy roślin oraz tworzenie się kwiatów i pędów bocznych. Uzyskano:
50% więcej kwiatów
120% więcej pąków kwiatowych
50% więcej pędów bocznych
50% większa masa roślin
UKORZENIANIE SADZONEK
Badania przeprowadzone przez Pracownię Uprawy i Nawożenia Roślin Ozdobnych Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach pod kierownictwem dr. Inż. Jacka Nowaka określiły jednoznacznie, że stosowanie THE TOTALHUMUS wykazuje ogromną skuteczność i jest bardzo przydatny w ukorzenianiu sadzonek roślin ozdobnych. Przy użyciu THE TOTALHUMUS sadzonki wytworzyły lepszą bryłę korzeniową, a ich korzenie były najdłuższe i charakteryzowały się największą świeżą i suchą masą niż w kombinacji kontrolnej.


THE Total Humus najczęściej stosowany jest w uprawie roślin jako stymulator wzrostu lub mikronawóz. W odróżnieniu od analogicznych syntetycznych regulatorów wzrostu, THE Total Humus jako preparat próchnicowy wpływa nie tylko na przemianę materii roślin. Podczas systematycznego jego stosowania poprawia się struktura gleby, jej buforowanie oraz właściwości wymiany jonowej. Mikroorganizmy w glebie stają się bardziej aktywne. Na szczególną uwagę zasługują właściwości adaptogenne – THE Total Humus zwiększa odporność roślin na choroby, suszę, nadmierną wilgotność, tolerowanie zwiększonej dawki soli azotu w glebie. Zaletą preparatu jest również to, że zwiększa on przyswajanie składników odżywczych, a to oznacza, że potrzebują mniej nawozów mineralnych bez szkody dla plonów.
Fizyczne działanie kwasów humusowych zawartych w THE Total Humus
• Modyfikują strukturę gleby,
• Zwiększają pojemność wodną gleby a przez to zmniejszają zagrożenie suszą,
• Zapobiegają pękaniu gleby, powierzchniowemu odpływowi wody i erozji gleby poprzez zwiększenie zdolności koloidów do wiązania wody,
• Poprawiają strukturę, zapobiegają utracie wody i składników pokarmowych w lekkich glebach piaszczystych,
• Rozluźniają gleby zwięzłe i poprawiają ich przewietrzanie,
• Ciemniejszy kolor gleby zwiększa absorpcję energii słonecznej

Biologiczne działanie kwasów humusowych zawartych w THE Total Humus
• Stymulują wzrost roślin (wyższa produkcja biomasy) poprzez przyspieszanie podziałów komórek, zwiększenie stopnia rozwoju systemu korzeniowego i zwiększenie suchej masy plonu,
• Działają jako organiczne katalizatory wielu procesów biologicznych,
• Stymulują enzymy roślin i zwiększają ich produkcję,
• Zwiększają naturalną odporność roślin na choroby i szkodniki,
• Stymulują wzrost korzeni, szczególnie pionowych, przez co zwiększają pobieranie składników pokarmowych,
• Zwiększają oddychanie korzeniowe,
• Sprzyjają tworzeniu chlorofilu, cukrów i aminokwasów w roślinach i wspomagają fotosyntezę,
• Zwiększają zawartość witamin i minerałów w roślinach,
• Pogrubiają ściany komórkowe w owocach i przedłużają okres przechowywania i przydatności do sprzedaży,
• Zwiększają zdolność kiełkowania nasion i ich żywotność,
• Poprawiają jakość plonu, wygląd i wartość odżywczą,
• Stymulują wzrost i namnażanie pożytecznych mikroorganizmów glebowych (m.in. Azotobacter i Nitrosomonas).
Chemiczne działanie kwasów humusowych zawartych w THE Total Humus
• Neutralizują pH gleby,
• Wzbogacają glebę w substancje organiczne i mineralne,
• Poprawiają dostępność składników pokarmowych i wody dla roślin,
• Zatrzymują rozpuszczalne w wodzie nawozy mineralne w strefie korzeniowej i zmniejszają ich wypłukiwanie,
• Działają jako naturalny czynnik chelatujący jonów metali w środowisku zasadowym i ułatwiają ich pobieranie przez system korzeniowy,
• Posiadają ekstremalnie wysoką pojemność wymiany kationowej,
• Zwiększają konwersję składników pokarmowych (NPK i mikroelementów) do form dostępnych dla roślin,
• Zwiększają pobieranie azotu przez rośliny,
• Zmniejszają reakcje fosforu z wapniem, żelazem, magnezem i glinem przez co zwiększają ich dostępność dla roślin,
• Uwalniają CO2 z CaCO3 umożliwiając użycie w fotosyntezie,
• Pomagają eliminować chlorozy spowodowane brakiem żelaza,
• Zmniejszają dostępność substancji toksycznych z gleby.

W praktyce
Kwasy humusowe (KH) są szczególnie pożądane i efektywne w młodych nasadzeniach i na glebach ubogich w próchnicę. KH przywracają żyzność również „zmęczonej glebie”. Inne praktyczne wykorzystanie KH to zastosowanie ich na stanowiskach, które były podtopione przez intensywne opady deszczu, z czym zawsze wiąże się pogorszenie żyzności gleby, którą powinno się szybko przywrócić. Woda dłużej
zalegająca niszczy strukturę gleby, wymywa składniki pokarmowe i powoduje zamulenie gleby, a przez to śmierć tlenowych mikroorganizmów i uszkodzenie systemu korzeniowego roślin. Zastosowanie wówczas kwasów humusowych może szybko przywrócić glebie jej funkcje.
Roztwory preparatów próchnicowych, (te dobrze rozpuszczalne w glebie), podaje się w formie opryskiwania gleby, przez moczenie w nich korzeni lub poprzez systemy nawadniające. Preparat THE Total Humus rozpyla się także w połączeniu z nawozami mineralnymi.
Zdolności sorpcyjne związków próchnicznych przewyższają kilka lub kilkanaście razy pojemność sorpcyjną składników mineralnych kompleksu sorpcyjnego

Deficyt próchnicy
Najważniejsze znaczenie praktyczne w przywróceniu żyzności gleby ma nawożenie organiczne i masa resztek pożniwnych, jeśli taka pozostaje na polu. W biochemicznych procesach mikrobiologicznego rozkładu związków organicznych tworzy się próchnica, czyli inaczej humus glebowy, nadający podłożu ciemne zabarwienie, które świadczy o żyzności i produktywności gleby. Próchnica glebowa jest złożoną substancją organiczną. Składa się z wielu frakcji o różnej barwie, rozpuszczalności w wodzie i łatwości mineralizacji. Niestety stwierdza się jej wyraźny deficyt.
Zapas próchnicy w glebie można i należy regulować, np. przez racjonalny system uprawy roślin, ich prawidłowe zmianowanie oraz nawożenie organiczne. Stwierdzono, że uprawa roślin okopowych, przemysłowych i zbóż działa ujemnie na bilans glebowej materii organicznej, natomiast traw i roślin motylkowych wieloletnich – dodatnio. Płodozmiany o dużym udziale roślin okopowych pozostawiają małą masę resztek pożniwnych o niskim współczynniku humifikacji, a to może prowadzić do spadku ilości próchnicy, jeżeli nie będzie się używać nawozów organicznych. W sadach płodozmian ma jednak małe zastosowanie, a źródłem próchnicy są tam przede wszystkim materiały organiczne wprowadzane do gleby: nawozy naturalne (obornik, gnojowica), resztki pożniwne (słoma), nawozy zielone, komposty, odpady z gospodarki komunalnej oraz przemysłu (osady ściekowe, trociny). Materiały te różnią się szybkością humifikacji, czyli zdolnością do odtwarzania próchnicy.
Produkty kupisz tutaj: http://agraplant.pl


Góra
 Zobacz profil  
 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1 ] 

Strefa czasowa: UTC


  Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 13 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
cron
forumrolnik.pl (c) 2010 Pawel C
Polityka prywatnosci<
Wkrotce nowa wersja forum, zapraszamy niebawem

Forum rolnicze